Áron alul eladó!

A szerző ingatlanos. És leír mindent eladókról, vevőkről, bérlőkről, érdeklődőkről, ingatlanértékesítőkről, ingatlanirodákról, ingatlanokról. Eladóknak, vevőknek, bérlőknek, érdeklődőknek, ingatlanértékesítőknek. Mindent, Amit a hirdetéstől a költözésig tudni kell. Igen, lesznek hülye hirdetések! (Kollegák, a hirdetés rövid i, tessék megszokni!)

Posta

Mi a te történeted?

Rosszul jártál egy ingatlanossal? Jól jártál egy ingatlanossal? Jártál egy ingatlanossal? Van egy jó sztorid? Találtál egy idióta hirdetést? Küldd el, leközlöm! xotifan@indamail.hu

Friss topikok

  • Ingatlan manó: Úr isten :) A sok mindentudó János. De ha helyzet van akkor fuccs a nagy dumának (2014.03.03. 23:01) Mit csinál egy ingatlanos?
  • makacs szennyeződés: csólingatlanosvagyok.szétloplak.blog.hu gratulálok. legalább ne lennél rá büszke. keress valami m... (2010.02.19. 12:55) Báncsáka ingatlanost!
  • Stiel: Ne csak a négyzetméternél legyünk őszinték. A lakás állapotánál ez nehéz, mivel némileg szubjektí... (2010.02.15. 00:20) Mennyitért lehet eladni? - Megnyílik a tudástár!
  • Stiel: Én azt látom a környezetemben (és ebből arra következtetek, hogy arrafelé megy a világ úgy általáb... (2010.02.14. 23:51) Van haszna a szakmámnak?
  • Stiel: Mennyi pénzed van az újra összesen? Ehhez tudni kell meglehetős pontossággal, hogy mennyiért lehet... (2010.02.14. 22:49) Eladjuk vagy ne adjuk?

Utolsó kommentek

  • Ingatlan manó: Úr isten :) A sok mindentudó János. De ha helyzet van akkor fuccs a nagy dumának (2014.03.03. 23:01) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Stiel: @Xotifan: OK, persze, te a másik oldalról nézed. :) Téged nem bízlak meg, így jártál. Magamnak k... (2010.02.19. 22:16) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Stiel: @Xotifan: OK, persze, te a másik oldalról nézed. :) Én nem bízlak meg, így jártál. Magamnak kell... (2010.02.19. 22:14) Mit csinál egy ingatlanos?
  • makacs szennyeződés: csólingatlanosvagyok.szétloplak.blog.hu gratulálok. legalább ne lennél rá büszke. keress valami m... (2010.02.19. 12:55) Báncsáka ingatlanost!
  • Xotifan: @Stiel: Egy 10Mft-os ingatlannál ez 50.000 Ft., kicsit keveslem. (2010.02.19. 10:07) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Utolsó 20

Eladjuk vagy ne adjuk?

2008.09.17. 09:23 Xotifan

Igen, ez a legfontosabb kérdés. Csak a saját időnket pazaroljuk ha ennek eldöntése előtt kezdjük el hirdetni ingatlanunkat. Ha feladjuk a hirdetést horrorisztikusan magas áron még azelőtt hogy gondolatban véglegesen megszabadultunk volna az ingatlanunktól, szinte biztos hogy rosszul jövünk ki belőle, még akkor is rossz érzéseink lesznek az eladás után ha esetleg valami extramák folytán sikerült a piaci ár felett megválnunk tőle. A helyes (általam és sok felebarátom által helyesnek tartott) módszer a következő: Először jelenjen meg az igény. Én pl. most egy egyszobás lakásban lakom barátnőmmel és nem férnek el a ruháink, szekrénynek pedig több hely nincs. Nagyobb lakás kell, no. Ez már egy jó ok. Nos, itt el kell kezdenünk gondolkodni, 6-10 éves távlatban, méghozzá. Számolni kell azzal hogy jelenlegi ingatlanunk eladása el fog tartani egy darabig (nyugodtan számolhatunk 6-12 hónapot a piac ciklikussága és a sürgető tényezők hiánya miatt. (Esetlegesen magasabb árat tudunk elérni? Tulajdonosként én is így kezdem az értékesítést.)) Hozzá kell számolni hogy ha új ingatlant vásárolunk, nem olyat szeretnénk ami csak további 1-2 évig szolgál ki minket, tíz évre előregondolkodva pedig kalkulálni kell azokkal a változásokkal is, amivel eddig nem (házasság, gyerekek, stb.) Tehát tudjuk hogy mink van és tisztázzuk hogy mit szeretnénk. Persze ez csak egy ok, lehet más is.

A lakás mérete lehet (mint az én esetemben) túl kicsi, lehet túl nagy (költséges fenntartani), lehet hogy jobb környékre szeretnénk költözni, lehet hogy megszorultunk anyagilag, lehet hogy mackósajt. Bármi lehet, de első lépésben tisztázzuk hogy miért akarjuk eladni az ingatlant.

Tudjuk hogy miért, nézzük meg hogy várhatóan mennyiért. Próbáljunk meg őszinték lenni az ármeghatározásnál, és ne feledjük, ez csak egy körül-belül meghatározás. Vonjunk le belőle 10%-ot és számoljunk azzal. Inkább érjen kellemes meglepetés. És már kezdhetünk is hirdetni?

NEM! Az egyik legfontosabb lépés következik. Gondoljuk át hogy mit szeretnénk a befolyó pénzzel kezdeni. Az esetek többségében ez egy másik lakóingatlanra lesz fordítva. Nyugodtan vegyük igénybe "ingatlanos" segítségét hogy felmérjük, mennyiért vásárolhatunk nekünk megfelelő lakást. Lehet hogy a jelenlegi lakásunk árát is segít pontosítani. Aztán üljünk le és gondoljuk át. Van két számunk. Az egyik, hogy várhatóan mennyit kapunk jelenlegi ingatlanunkért. A másik hogy várhatóan mennyiért tudunk majd vásárolni. (A második számhoz némi költőpénzt tegyünk hozzá ügyvédre, költözésre, festésre, esetleges új bútorokra, stb. Az ingatlanárakhoz képest kis összegek de együtt akár az 1 MFt-ot is elérik)

És itt hagyjunk magunknak pár napot. Nézegessük az interneten eladó lakásokat, gondoljuk át és beszéljük át hogy jó megoldás-e (egyáltalán: megoldás-e) az ingatlan eladása. Ha viszont igen, ne habozzunk. Köszönjünk el tőle, csomagoljuk el a ritkán használt dolgokat, egy látszat költözködéssel kezdjünk el lélekben elszakadni az ingatlantól.  Ez különösen azoknak fontos akik hosszú ideje élnek ugyanott, esetleg ott nőttek fel, ott vesztettek el ezt-azt, ott született gyerekük, bármi ami fontos az életben ott történt velük. Nem tesz jót nekünk ha az első komoly vevőnél éljük át a sokkot amit az emlékek helyszínétől való megválás okoz. Mondjuk az ártárgyaláson. És mondjuk emiatt veszítünk el egy jó vevőt.

Összefoglalva: Legyen egy ok és legyen egy teljesíthető cél. Ha ezek megvannak, kezdjük el ingatlanunkat akként kezelni ami: portfóliónk egy része. Még ha a legértékesebb is. Gondolom senki sem kötődik azokhoz a MOL részvényeihez amiket épp akkor birtokolt mikor megismerkedett a feleségével. Ha el akarjuk adni ingatlanunkat, jó ha ugyanerre a szintre jutunk el tudatilag: Ez csak péz.

9 komment

Címkék: ismeretterjesztés eladó

A bejegyzés trackback címe:

https://aronalul.blog.hu/api/trackback/id/tr30667311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stiel 2010.02.13. 03:10:39

Jó írás! Cserébe próbálok konstruktív lenni.

> Próbáljunk meg őszinték lenni az ármeghatározásnál, és ne feledjük, ez csak egy körül-belül meghatározás. Vonjunk le belőle 10%-ot és számoljunk azzal.

Ha tényleg őszinték vagyunk, ne vonjunk le belőle 10%-ot.

> Számolni kell azzal hogy jelenlegi ingatlanunk eladása el fog tartani egy darabig (nyugodtan számolhatunk 6-12 hónapot...)

6-12 hónapot mindenképpen sokallom. Ha jól lőttük be az árat, akkor szerintem néhány hét alatt elmegy. Levonás az árból viszont itt szóba jöhet, hogy még hamarabb menjen el (vagy ha mégsem sikerült reális árat mondani).

> A második számhoz némi költőpénzt tegyünk hozzá ügyvédre, költözésre, festésre, esetleges új bútorokra, stb. Az ingatlanárakhoz képest kis összegek de együtt akár az 1 MFt-ot is elérik.

Szerintem ez teljesen tervezhető, bútort ki lehet választani jó előre, festővel is lehet beszélni stb.

> kezdjünk el lélekben elszakadni az ingatlantól

Ez erősen egyénfüggő, de megemlíteni mindenképpen jó volt, van, akinek ez hasznos.

> Legyen egy ok és legyen egy teljesíthető cél.

Én úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy van egy minimum ár, ami alatt nem adjuk, presztízsár az, amivel már elégedettek vagyunk, az irányár meg még picit több, mert lehet, hogy a vevőnek megér ennyit. És egy apró tipp: ha sikerült a presztízs áron vagy drágábban eladni, ne bánkódjunk utólag ('mi lett volna, ha meg picit többért hirdetem meg...')! Ha előre kiegyeztünk vele, legyen hát most is jó.

A poszt utolsó gondolata összefügg az érzelmi elszakadással. Mihelyt eladtuk, az új tulaj azt kezd az ingatlannal, amit akar. Eladtuk, pénzt kaptunk érte, a továbbiakban csak ez számít, ezért egyrészt erre kell előre is maximalizálni, másrészt nem kell azzal foglalkozni, mi lesz a lakással utólag.

Stiel 2010.02.13. 03:16:33

És most a kevésbé konstruktív rész.

Vesszők! :) Sok hiányzik.

Minden alany-állítmány pár egy külön tagmondathoz tartozik (ezt általában könnyű felismerni); tagmondatok közé vessző kell. Közbeszúrt tagmondat elé, mögé is vessző kell, valamint persze felsorolásnál is (ez utóbbi nem szokott gond lenni). 'Hogy' szó tipikus hiba, az majdnem mindig új tagmondatot jelez (és így elé vesszőt kell tenni).

Példa:

Ez különösen azoknak fontos akik hosszú ideje élnek ugyanott, esetleg ott nőttek fel, ott vesztettek el ezt-azt, ott született gyerekük, bármi ami fontos az életben ott történt velük.

Helyesen:

Ez különösen azoknak fontos, akik hosszú ideje élnek ugyanott, esetleg ott nőttek fel, ott vesztettek el ezt-azt, ott született gyerekük, bármi, ami fontos az életben, ott történt velük.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.13. 08:37:40

@Stiel: Márpedig szerintem az előkalkulációhoz (és nem a hirdetési árhoz!) vonjunk le nyugodtan 10%-ot, mint írtam is, inkább érjen pozitív meglepetés, mint negatív. A +1MFt-ot az előre nem (vagy nehezen) kalkulálható költségekre írtam, ne feledjük, a poszt arról sztól, hogyan lássunk neki az eladásnak. Felteszem a megvásárlandó lakás paraméterei (kell-e festeni pl.) még ismeretlenek.

Annak viszont kifejezetten örülök, hogy, csak, a vesszőkkel, volt, problémád. Sosem voltam jóban velük;)

Stiel 2010.02.13. 18:00:35

Ironizálhatsz, de a helyzet akkor is az, hogy nem tudsz az anyanyelveden helyesen írni. Ez engem taszít; tudom, sokakat nem. Próbáltam normálisan közölni, de úgy látszik, kár volt fárasztanom magam.

Nem csupán a vesszőkkel van gond, a következtetésed alaptalan és öntelt. Azért azt emeltem ki, mert ott tudnál sokat és viszonylag könnyen javulni.

-10%-hoz: hadd fogalmazzam így: inkább NE érjen meglepetés. Se pozitív, se negatív. Én reális képet szeretnék az eladó ingatlanomról.

1 millió Ft-hoz ezt írtad eredetileg: 'ügyvédre, költözésre, festésre, esetleges új bútorokra'. Nem írtam, hogy nem kell hozzátenni semennyit. Azt írtam, ezek tervezhetőek. Csak hogy világos legyen, nem mondtam ellent neked, csak pontosítani akartam a 'némi költőpénzt'.

Ezzel együtt mégis meg akarsz cáfolni engem is, saját magad is. Még egyszer: 'ügyvédre, költözésre, festésre, esetleges új bútorokra'. Melyik ezek közül a nem vagy nehezen kalkulálható? Ha megnézek egy ingatlant, akkor ott remélhetőleg pontosan kiderül, mire kell még költeni, és beleszámíthatom az árba. Ha nem derül ki valami (például életveszélyes kémény), akkor át lettem verve az ingatlanos vagy az eladó által. Ami a te álomvilágodban nem fordul elő, mert kizárólag ingatlanostól vásárol mindenki, akik egytől egyig becsületesek.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.13. 21:14:39

@Stiel: Nos, lehet hogy én írni nem tudok helyesen, de te meg olvasni. sszefoglalva: A cikk arról szól hogy miket kell végiggondolni ha megfogan fejünkben a gondolat hogy lakást szeretnénk cserélni. Olvasd el még egyszer, ha gondolod. A helyesírásba belekötni vita közben pedig személyeskedés, ami meg engem taszít;)

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.14. 13:21:55

Na mindegy, leírom még egyszer a post tartalmát, egyszerűsítve egy példával:

Ha van egy két szobás lakásunk és szeretnénk nagyobbra / kertes házra cserélni, úgy hozzáállni hogy "hát szerintem ez elmegy 14-ért, mert a szomszéd 13-ért hirdeti és a mienknek szebb a csempéje, úgyhogy meg tudjuk majd venni a 16-ért hirdetett lakást mert abból 2-t lealkudunk és minden fasza" valószínűleg nem vezet eredményre. De ha végiggondoljuk a fent leírt dolgokat, nagyot nem fogunk tévedni. Gyakorlatilag fel tudjuk mérni a lehetőségeinket. Utána lehet kezdeni meghirdetni az ingatlant.

Stiel 2010.02.14. 19:01:25

@Xotifan: Tanácsot adtam, jó szándékkal, és számomra durván utasítottad el. Mindegy, nem szólok többet helyesírásért.

'A helyesírásba belekötni vita közben pedig személyeskedés, ami meg engem taszít;)' - téged nem az zavar, hogy belekötöttem, hanem az, hogy nem hagytam, hogy önfényezésbe lyukadj ki egy hiányosságodból kiindulva. :)

'de te meg olvasni' - és ez mi? Vagy ha te csinálod, az nem taszít? :)

'A cikk arról szól hogy miket kell végiggondolni ha megfogan fejünkben a gondolat hogy lakást szeretnénk cserélni.'

Ennek sehol nem mondtam ellent. Van egy érzésem, mit gondoltunk másképp. Ha úgy akarod eladni a lakást, hogy még nincs kinézve az új, akkor valóban vannak nem tervezhető költségek az új lakás vételárán kívül. Én úgy fogom fel, hogy ezen a ponton van egy adott keretem, amiből meg kell venni az új lakást ÉS még kell költeni felújításra, bútorokra, miegymás, és ilyen szemmel nézem az eladó lakásokat is. Ha valamire még rá kell költeni kétmilliót, akkor azt is levonom a keretből a vételár mellett.

'A másik hogy várhatóan mennyiért tudunk majd vásárolni. (A második számhoz némi költőpénzt tegyünk hozzá...)'

Nem éppen levonni kéne inkább? :) Persze érthető így is, nekem is csak most tűnt fel.

Az iromány jó, alapvetően egyetértek vele, bizonyos pontjainál eltér a véleményem, ezt fejtettem ki.

Az utolsó példádhoz: én ennél többet tételezek fel az emberekről. Lehet, hogy tévedek.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.14. 19:36:37

@Stiel: Nos igen, szerintem amikor felmerül a gondolat hogy mostani lakásunk nem felel meg valamilyen szempontból, általában még nincs kinézve a megvásárlandó lakás.

Az utolsó példám pedig sajnos tapasztalaton alapul, rengeteg ember van aki nem gondolja át hogy mik a lehetőségei, továbbá hurráoptimista a hozzáállása, feltételezi hogy biztos áron felül adja el a lakását rövid időn belül, és hogy talál valami penge cuccot bőven áron alul.

Stiel 2010.02.14. 22:49:07

Mennyi pénzed van az újra összesen? Ehhez tudni kell meglehetős pontossággal, hogy mennyiért lehet eladni a régit. Közben felméred, hogy milyet szeretnél, keresel lakásokat az általad körülhatárolt paraméterekkel. Ha nincs elég pénzed olyanra, amit szeretnél, akkor vagy lejjebb adod az igényeidet, vagy nem költözöl. Ha van (azaz meg is tekintettél ilyeneket élőben), akkor már lehet a két dolgot függetlenül intézni:
- el kell adni a régit, minél jobb áron
- ki kell választani a legjobb szóba jövő újat, ami belefér a keretbe mindenestül

Ha arra gondolsz, hogy amikor az újat keresed, akkor még nem adtad el a régit, és még nem tudod, mennyit kapsz érte - ez elvileg így van, de egyrészt ez nem függ attól, hogy milyen az új (a régi lakásod vevőjét nem fogja érdekelni, hogy te mihez kezdesz a pénzzel), másrészt ha jól lőtted be az árat, szerintem ez elég pontosan kalkulálható. Nálunk legalábbis bejött, lehet, hogy szerencsénk volt.
süti beállítások módosítása