Áron alul eladó!

A szerző ingatlanos. És leír mindent eladókról, vevőkről, bérlőkről, érdeklődőkről, ingatlanértékesítőkről, ingatlanirodákról, ingatlanokról. Eladóknak, vevőknek, bérlőknek, érdeklődőknek, ingatlanértékesítőknek. Mindent, Amit a hirdetéstől a költözésig tudni kell. Igen, lesznek hülye hirdetések! (Kollegák, a hirdetés rövid i, tessék megszokni!)

Posta

Mi a te történeted?

Rosszul jártál egy ingatlanossal? Jól jártál egy ingatlanossal? Jártál egy ingatlanossal? Van egy jó sztorid? Találtál egy idióta hirdetést? Küldd el, leközlöm! xotifan@indamail.hu

Friss topikok

  • Ingatlan manó: Úr isten :) A sok mindentudó János. De ha helyzet van akkor fuccs a nagy dumának (2014.03.03. 23:01) Mit csinál egy ingatlanos?
  • makacs szennyeződés: csólingatlanosvagyok.szétloplak.blog.hu gratulálok. legalább ne lennél rá büszke. keress valami m... (2010.02.19. 12:55) Báncsáka ingatlanost!
  • Stiel: Ne csak a négyzetméternél legyünk őszinték. A lakás állapotánál ez nehéz, mivel némileg szubjektí... (2010.02.15. 00:20) Mennyitért lehet eladni? - Megnyílik a tudástár!
  • Stiel: Én azt látom a környezetemben (és ebből arra következtetek, hogy arrafelé megy a világ úgy általáb... (2010.02.14. 23:51) Van haszna a szakmámnak?
  • Stiel: Mennyi pénzed van az újra összesen? Ehhez tudni kell meglehetős pontossággal, hogy mennyiért lehet... (2010.02.14. 22:49) Eladjuk vagy ne adjuk?

Utolsó kommentek

  • Ingatlan manó: Úr isten :) A sok mindentudó János. De ha helyzet van akkor fuccs a nagy dumának (2014.03.03. 23:01) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Stiel: @Xotifan: OK, persze, te a másik oldalról nézed. :) Téged nem bízlak meg, így jártál. Magamnak k... (2010.02.19. 22:16) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Stiel: @Xotifan: OK, persze, te a másik oldalról nézed. :) Én nem bízlak meg, így jártál. Magamnak kell... (2010.02.19. 22:14) Mit csinál egy ingatlanos?
  • makacs szennyeződés: csólingatlanosvagyok.szétloplak.blog.hu gratulálok. legalább ne lennél rá büszke. keress valami m... (2010.02.19. 12:55) Báncsáka ingatlanost!
  • Xotifan: @Stiel: Egy 10Mft-os ingatlannál ez 50.000 Ft., kicsit keveslem. (2010.02.19. 10:07) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Utolsó 20

Mennyitért lehet eladni? - Megnyílik a tudástár!

2008.09.08. 06:04 Xotifan

Tudástár? Közhelytár, inkább! Semmi mágia nincs ebben, józan ésszel végig lehet gondolni és kiszámolni. Tehát: mennyi ér? Annyit, amennyiért el lehet adni. Ne is eladási árban gondolkodjunk, mert eladás előtt szükségünk lesz érdeklődőkre. Az érdeklődők pedig nem buta emberek. Vagy ha buták is, véges anyagi eszközök állnak rendelkezésükre. Azaz nem fognak semmi olyasmit megnézni ami jóval drágább a piacon lévő többi ajánlatnál. Valójában léteznek csodák, mindenki döntse el magában hogy a csodára számít-e vagy tényleg el akarja adni a lakását. Ha az első utat választjuk, ne legyünk kicsinyesek. Egészen nyugodtan árazzuk 50-100%-kal a piaci árak fölé a lakásunkat. Merjünk nagyot álmodni! Vannak csodák. Ha viszont el akarjuk adni, foglalkozzunk kicsit komolyabban az ármeghatározással.

Első lépés: Lássuk be, az ingatlanok árának mértékegysége nem a Ft, hanem a Ft/m2. Mostantól gondolkodjunk így, mint ahogy én is erről fogok beszélni.

Második lépés: A lakás fő tulajdonságait kell összegyűjtenünk. Ha valaki megnyitja a nagy hirdetési portálok bármelyikét, láthatja hogy mi alapján lehet keresni. No, ezek az ingatlan tulajdonságai. A teljesség igénye nélkül egy rövid felsorolás:

Elhelyezkedés, ház jellege és állapota, emelet, lift, méret (a hivatalos, nem pedig a szerintem-kicsit-nagyobb vagy a de-a-galériát-is-számoljuk!!), szobaszám, állapot, kilátás (udvari/utcai/panorámás).

Harmadik lépés: a lakásunkat már ismerjük, ideje hasonlóakat keresni. Ó, nem véletlenül kezdtem az elhelyezkedéssel, talán evidens de ez a legfontosabb. Tehát legelső szűrőszempontunk az, hogy a környéken lévő ingatlanokhoz hasonlítsunk. Ha a mi utcánkban nincs elég összehasonlítási alap, nyugodtan keresgéljünk a környező, hasonló jellegű (forgalom, hangulat, miegymás) utcák ajánlatai között is. De ezzel bánjunk finoman, könnyen becsaphatjuk saját magunkat.

Negyedik lépés (és egyben utolsó is, meguntam a számozást): Szűkítsük a találatokat! A második fontos szempont az emelet. Nagyjából a következő a szabály: Városias környezetben félszuterén és földszinti, félemeleti és második emeleti ingatlanok között éles ugrás van. Az első emeleti lakások egyfajta liberó szerepet töltenek be, áruk a belső kerületekben és zajos utak mentén a földszinti (kivéve ha udvariak, mert akkor pont az emeleti), nyugodt, szép utcákban, zöldövezetben pedig az emeleti lakásokéhoz hasonlítanak. Nem akartam azt írni hogy konvergálnak, pedig valami ilyesmit tesznek. Második emelettől felfele, ha van lift, nagyjából lineáris az emelkedés (jut eszebe, talán egy DH-anyagot láttam egyszer ahol minden egyes jellemző pontos százalékkal volt behelyettesítve, mi növeli, mi csökkenti a lakás értékét, no, szerintem ez tipikusan a parasztvakítás magasiskolája, valójában pontos arányokat nem lehet megállapítani, trendeket is csak nehezen. Mindenesetre minél magasabban van a lakásunk, annál jobb.)

A fenti kettő a két legfontosabb tényező. A többivel majd a végén korrigálunk. (Még valami, mielött osztani kezdenénk: ún. polgári lakásnál válasszuk el az udvari és utcai lakásokat, egészen más árakon mozognak.) Tehát: a mienkhez hasonló lakások hirdetett árát osszuk el a méretével. Megkapjuk a négyzetméterárat. Pontosabban sok, a mienkhez hasonló lakás árát. Ezzel aztán lehet jót játszani. Statisztikusok előnyben! Rajzolhatunk belőlük egyenest, görbét, táblázatot, kismackót, bármit ami szívünknek kedves. Vagy egyszerűen átlagolhatjuk. (A blog tanfolyamjellegét kiteljesítve: átlagnak (született számtani átlag) azt hívjuk ha egy számsor összes tagját összeadjuk, majd a kapott összeget elosztjuk az összeadott tagok számával. 2 és 4 esetén pl. 3)

Kapunk egy számot (a görbékrők majd máskor, bár nekem az a kedvencem), amivel beszorozzuk a lakásunk méretét (még mindig a hivatalosat!) és kijön egy összeg. Ezt aztán csiszolgathatjuk még, összehasonlítva a mi lakásunk tulajdonságait a többi hirdetett lakáséval. Az elején kihagytam, de szintén jó tudni hogy a lakások ára (Ft/nm) a méret növekedtével csökken. Tehát érdemes hasonló kategóriájú lakásokhoz hasonlítani a sajátunkat.

No, levezetésként pár fontos megjegyzés: az erkély mindig jó, terasz szintén. Nem rakjuk bele az árba, fél nm-rel sem, hanem a végén korrigálunk vele picit. A panoráma hasonlóan működik. Ha nekünk van akkor általában az utca többi hasonló lakásában is, tehát a kapott árakba már bele van kalkulálva. Ha az egész utcában csak nekünk van panorámás lakásunk, nyugodtan hasonlítsuk más, hasonló jellegű, panorámás utcához a mienket. Senki sem fog megsértődni. A lakás állapotára nézve három fő kategóriát (sok-sok alkategóriával) tudunk megkülönböztetni:
Felújított/újszerű (ezen belül kb. az alapján tudjuk megítélni a saját és mások lakását hogy a burkolatok kiválasztásakor az akciósat, az átlagosat, a jót vagy a luxust választották)
Költözhető (hogy kell-e festeni vagy nem az mindegy, az új lakó úgy is fog)
Felújítandó (no, itt aztán vannak alkategóriák, a nagyobb értékcsökkentő tényező a kőművesmunkát, nyílászárócserét, gépészet-korszerűsítést igénylő felújítások, a burkolást direkt hagytam ki, felújítandó lakásnál már-már követelmény hogy teljesen újra kelljen burkolni.)

Ha mindezt kiszámoltuk és van egy árunk, már kezdhetünk is hirdetni. Ez az ár két dolog nem lesz: egyrészt pontos, másrészt meg végleges. Pontos árat nehéz számolni, már-már lehetetlen, a lakótelepiek jártak ebből a szempontból a legjobban, ott általában 100eFt-os pontossággal be lehet lőni az árakat. És sajnos végleges sem lesz, mielőtt feladjuk az első hirdetést, vonjunk ki belőle 5-10%-ot, (alku, ügynökség) és gondoljuk meg hogy így, ezzel a bevétellel el tudjuk-e érni az áhított célt. Mert gondolom van egy cél ami miatt meg szeretnénk válni az ingatlantól, nem?

Mily sok szó, mégis mily kevés információ... Majd szépen lassan megpróbálok kisebb volumenű témakkal jelentkezni, célratörőbben, informatívabban, addig pedig kitartást, jó kommentelést!

3 komment

Címkék: szakma ismeretterjesztés eladó

A bejegyzés trackback címe:

https://aronalul.blog.hu/api/trackback/id/tr18651437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peasant 2008.09.08. 14:47:54

Jó írás, köszönet!

Stiel 2010.02.15. 00:20:51

Ne csak a négyzetméternél legyünk őszinték.

A lakás állapotánál ez nehéz, mivel némileg szubjektív, főleg a skála közepén, ahol a legtöbb ingatlan van. Legyünk könyörtelenek, a vevő úgyis az lesz, neki nem feltétlen van a szívéhez nőve a (már kicsit kopott, csorba) rózsaszín virágos csempe.

Elhelyezkedésnél is: ha nekünk tempós sétával 8 perc kiérni például a Nagykörútra, akkor azt írjuk be, hogy 10 perc sétára van, nem 5 perc (vagy éppen 2, ilyet is láttam már).

'Második emelettől felfele, ha van lift, nagyjából lineáris az emelkedés'

Ha meg nincs, akkor, gondolom, kicsit csökken.
süti beállítások módosítása