Áron alul eladó!

A szerző ingatlanos. És leír mindent eladókról, vevőkről, bérlőkről, érdeklődőkről, ingatlanértékesítőkről, ingatlanirodákról, ingatlanokról. Eladóknak, vevőknek, bérlőknek, érdeklődőknek, ingatlanértékesítőknek. Mindent, Amit a hirdetéstől a költözésig tudni kell. Igen, lesznek hülye hirdetések! (Kollegák, a hirdetés rövid i, tessék megszokni!)

Posta

Mi a te történeted?

Rosszul jártál egy ingatlanossal? Jól jártál egy ingatlanossal? Jártál egy ingatlanossal? Van egy jó sztorid? Találtál egy idióta hirdetést? Küldd el, leközlöm! xotifan@indamail.hu

Friss topikok

  • Ingatlan manó: Úr isten :) A sok mindentudó János. De ha helyzet van akkor fuccs a nagy dumának (2014.03.03. 23:01) Mit csinál egy ingatlanos?
  • makacs szennyeződés: csólingatlanosvagyok.szétloplak.blog.hu gratulálok. legalább ne lennél rá büszke. keress valami m... (2010.02.19. 12:55) Báncsáka ingatlanost!
  • Stiel: Ne csak a négyzetméternél legyünk őszinték. A lakás állapotánál ez nehéz, mivel némileg szubjektí... (2010.02.15. 00:20) Mennyitért lehet eladni? - Megnyílik a tudástár!
  • Stiel: Én azt látom a környezetemben (és ebből arra következtetek, hogy arrafelé megy a világ úgy általáb... (2010.02.14. 23:51) Van haszna a szakmámnak?
  • Stiel: Mennyi pénzed van az újra összesen? Ehhez tudni kell meglehetős pontossággal, hogy mennyiért lehet... (2010.02.14. 22:49) Eladjuk vagy ne adjuk?

Utolsó kommentek

  • Ingatlan manó: Úr isten :) A sok mindentudó János. De ha helyzet van akkor fuccs a nagy dumának (2014.03.03. 23:01) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Stiel: @Xotifan: OK, persze, te a másik oldalról nézed. :) Téged nem bízlak meg, így jártál. Magamnak k... (2010.02.19. 22:16) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Stiel: @Xotifan: OK, persze, te a másik oldalról nézed. :) Én nem bízlak meg, így jártál. Magamnak kell... (2010.02.19. 22:14) Mit csinál egy ingatlanos?
  • makacs szennyeződés: csólingatlanosvagyok.szétloplak.blog.hu gratulálok. legalább ne lennél rá büszke. keress valami m... (2010.02.19. 12:55) Báncsáka ingatlanost!
  • Xotifan: @Stiel: Egy 10Mft-os ingatlannál ez 50.000 Ft., kicsit keveslem. (2010.02.19. 10:07) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Utolsó 20

Van haszna a szakmámnak?

2008.09.10. 08:55 Xotifan

Visszatérő elem a közvetítőellenes  kommentelők érvei között (nem csak nálam, máshol is) hogy az internet korában egy értelmes tulajdonos számára gyakorlatilag felesleges közvetítőt megbízni az eladással, hisz szerintük ugyanazt a tulajdonos is képes megtenni amit az ingatlanos megtesz. Induljunk ki abból hogy igazuk van. Tételezzük fel hogy a közvetítőnek csak egy szerepe van: kapcsolatot létesíteni a termék és a vevő között.

Hogy egy pontatlan idézettel fejezzem ki magam: jó pénzért nem tartunk vissza információt.

Hasonlít ez valamire. Kicsit. Sőt, nagyon! Ráadásul azt is közvetítésnek hívják. Ők vagy jutalékért (nem kevésért), vagy előre fizetendő díjért dolgoznak. És te is, aki itt olvasol majd kommentelsz, bizony te is nagy valószínűséggel igénybe vetted már a szolgáltatásukat. Láttál egy hirdetést (amit ők tettek fel az internetre, bár a másik oldal is hirdethetett volna) , felhívtad őket (pedig a másik oldalt is hívhattad volna, de a közvetítő szemét módon visszatartott információt), ők "előszűrtek" (pedig a másik oldal is előszűrhetett volna), majd valószínűleg kiközvetítettek (igen, téged!), majd a kapott jutalékukból elmentek inni egy sört. Vagy kettőt. Na ja. Munkaerőközvetítés. Az internet korában. A közvetítőellenesek álláspontja szerint teljesen haszontalan tevékenységet végeznek, drága pénzért, hisz ott van a mindenható fórum, az internet, amin mindent meg lehet találni, normális szűrésnek a rutininterjút nem lehet nevezni,  az igazi szűrést a megbízó végzi. Az egész dolgot csak lehúzásnak találták ki a hülye cégvezetőknek akik lusták.

Pár kérdés, vitaindítónak:

1, Érthető a logikai párhuzam a munkaerő- és ingatlanközvetítés között? (Felhívnám a figyelmet hogy az ingatlanközvetítés kicsit komplexebb mutatvány mint a hirdetés, de erre most ne térjünk ki...)

2, Előfordulhat hogy minden egyes új médium (média?) megjelenésekor volt egy, magát haladónak nevező réteg akik az új eszköz mindenhatóságába vetett hitük miatt elvetették a létező technológiák létjogosultságát? (Vajon az első ilyen ember az a bölcs volt aki felvetette társainak hogy a beszéd megjelenésével nem lesz szükség többé mutogatásra?)

3, Ki téved, az a tulajdonos aki elzárkózik az ingatlanközvetítőktől vagy az aki csak közvetítők segítségével keres munkaerőt? Esetleg mindkettő vagy egyik sem?

4, Mikor munkát kerestél, eszedbe jutott hogy a közvetítő hirdetésében szereplő információk alapján közvetlenül megkeresd a céget? A közvetítő megkerülésével pénzt spóroltál volna jelenlegi munkaadódnak, így akár 5-10%-kal többet kereshetnél most.

Ó, így a végére még valami: kéretik észérvekkel alátámasztani a "munkaerőközvetítés más tészta"-jellegű hozzászólásokat. Én is próbálok érvelni, a sarkítás és elvonatkoztatás felhasználható egy normális vitában, a "mert csak" viszont kevésbé. Megmosolygom az ilyen érveket. Hajrá, lehet kifejteni!

7 komment

Címkék: szakma vitafórum

A bejegyzés trackback címe:

https://aronalul.blog.hu/api/trackback/id/tr85656675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Véé 2008.09.10. 10:38:41

Fontos hogy a munkaközvetítők felkészült, profi szakemberek, értenek ahhoz amit csinálnak, nem pedig 90%-ban tudatlan alkoholisták akik csak azért közvetítenek munkaerőt mert semmi máshoz nem értenek. Itt mindenképp sántít az összehasonlítás.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.12. 22:13:09

Érdekes hasonlat.

Egy fontos különbség, hogy a munkaerőközvetítés ügyfelei cégek, akiknek a saját erőből végzett munkaerőkeresésért is fizetni kell (pl. az ehhez szükséges extra HR-es munkatársaknak), tehát két költség áll egymással szemben. Az ingatlanpiacon rengeteg a magánszemély, számukra az egyik oldalon az ingatlanos jutaléka áll (sok-sok pénz), a másik oldalon viszont főleg idő és energia (meg egy icipici pénz, pl hirdetésre).

Az idő és energia áftordítása pénzre pedig egyáltaln nem triviális döntés.

Stiel 2010.02.13. 01:27:52

Ingatlannál a paraméterek jobban körülhatárolhatóak. Egy ingatlanról lehet viszonylag pontos képet adni 1000 leütésnyi szöveg és 5 db kép segítségével, egy emberről nem igazán. Emiatt könnyű jól használható adatbázist építeni, csökken az emberi közvetítő szerepe.

Winston Smith 2010.02.13. 09:24:37

A munkaerő-közvetítéses hasonlat konkrétan hülyeség.

1) A munkaerő-közvetítés nem mehet nyílt, internetes adatbázisból. Az ingatlan vagy a használt autó igen. Ugyanis nincs abban semmi titok, hogy el akarom adni a lakásomat vagy a házamat. Az viszont eléggé bizalmas információ, hogy a munkahelyváltást fontolgatom: nem szeretném ugyanis, ha ezt a jelenlegi munkaadó megtudná. Ezért az interneten nem jöhet létre egy munkaerő-eladási adatbázis, hanem csak a munkaerő-közvetítő segítségével.

2) A munkaerőközvetítő valós munkát spórol meg az ügyfelének. Elvégzi a beérkező önéletrajzok feldolgozását, elvégzi az első interjúztatást, ami alapján kiszűri a nem megfelelő vagy túl sokat kérő jelölteket. Sok esetben fejvadászatot is folytat, megpróbál olyan embereket is becserkészni, akik önmaguktól nem is akartak váltani. Ezzel egy csomó időt spórol meg a megrendelőnek, nyilván ennyivel kevesebb HR-es kell a céghez, ami költség-megtakarítás. Ezzel a költségmegtakarítással áll szemben a munkaerőközvetítőnek fizetendő pénz.

Az ingatlan közvetítő semmi munkát nem spórol meg, csak behozza az ügyfelet az ajtón, bemutat egymásnak, és általában ezzel véget ér a tevékenysége.

3) A munkaerő-közvetítés olcsóbb, csak kb. 1 havi bérbe kerül, de az is csak akkor ha ott maradsz a cégnél. 5-6 éves munkaviszonnyal és a járulékos költségekkel számolva ez kb. 1 %, nem 5-10 %.

+1)

És az inagtlanközvetítést a használtautó-kereskedőkhöz sem lehet hasonlítani, mert azok is valós hasznot hoznak az eladónak és a vevőnek egyaránt (ha nem csalnak, de ez más tészta).

Egyrészt az eladónak nem kell ezer érdeklődőnek bemutatni az autót, míg x hónap múlva végre valaki megveszi, hanem egy alkuval azonnal eladhatja és azonnal a pénzéhez jut.

Másrészt a használtautó-kereskedő földrajzilag is összehozza a keresletet és a kínálatot. Értsd behozza a használtautót Németországból, tehát nekem nem kell kimennem érte, elvégzi a forgalomba helyezést, stb. De városon/országon belül is egy helyre hozza a keresletet és a kínálatot, nem kell Piripócstól Rákosrettentőig bejárnom a környéket, ha 10 szóba jöhető autót meg akarok nézni, hanem azt egy helyen megtehetem.

Ez egy valós és hasznos szolgáltatás, pénzért.. Az ingatlanközvetítésre csak az utóbbi kitétel igaz.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.14. 12:16:25

@Winston Smith: Tévedés van, nem a munkaerőt kell meghirdetni hanem az állást. A megbízó az állás meghirdetője, ingatlannál pedig az eladó. Innen tekintve az ingatlanos (elvileg) ugyanazt csinálja, mint a munkaerőközvetítő. Megszűri az érdeklődőket, pl.

A használtautó-kereskedőről annyit hogy vagy bizományba veszi az autót, amiért pénzt kér (havi díjat), vagy nyomott áron veszi meg (olyan áron hogy rövid időn belül nagy haszonnal túladhasson rajta).

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.14. 12:17:06

@Stiel: Egyértelműen van különbség a kettő között, de párhuzamba állítható a folyamat, szemléltetésképp.

Stiel 2010.02.14. 23:51:01

Én azt látom a környezetemben (és ebből arra következtetek, hogy arrafelé megy a világ úgy általában is), hogy ingatlant interneten keresünk.

A közvetítő szerepe a vevő (munkaadó) felé az, hogy keres és szűr, azaz csak az igényeinek legjobban megfelelő ajánlatokat juttatja el hozzá. Ez releváns mindkét piacon, de ingatlant szerintem könnyebb keresni és főleg szűrni, mint embert. Annyival könnyebb, hogy azt már a vevő is meg tudja tenni. Emiatt más a két rendszer.
süti beállítások módosítása