Áron alul eladó!

A szerző ingatlanos. És leír mindent eladókról, vevőkről, bérlőkről, érdeklődőkről, ingatlanértékesítőkről, ingatlanirodákról, ingatlanokról. Eladóknak, vevőknek, bérlőknek, érdeklődőknek, ingatlanértékesítőknek. Mindent, Amit a hirdetéstől a költözésig tudni kell. Igen, lesznek hülye hirdetések! (Kollegák, a hirdetés rövid i, tessék megszokni!)

Posta

Mi a te történeted?

Rosszul jártál egy ingatlanossal? Jól jártál egy ingatlanossal? Jártál egy ingatlanossal? Van egy jó sztorid? Találtál egy idióta hirdetést? Küldd el, leközlöm! xotifan@indamail.hu

Friss topikok

  • Ingatlan manó: Úr isten :) A sok mindentudó János. De ha helyzet van akkor fuccs a nagy dumának (2014.03.03. 23:01) Mit csinál egy ingatlanos?
  • makacs szennyeződés: csólingatlanosvagyok.szétloplak.blog.hu gratulálok. legalább ne lennél rá büszke. keress valami m... (2010.02.19. 12:55) Báncsáka ingatlanost!
  • Stiel: Ne csak a négyzetméternél legyünk őszinték. A lakás állapotánál ez nehéz, mivel némileg szubjektí... (2010.02.15. 00:20) Mennyitért lehet eladni? - Megnyílik a tudástár!
  • Stiel: Én azt látom a környezetemben (és ebből arra következtetek, hogy arrafelé megy a világ úgy általáb... (2010.02.14. 23:51) Van haszna a szakmámnak?
  • Stiel: Mennyi pénzed van az újra összesen? Ehhez tudni kell meglehetős pontossággal, hogy mennyiért lehet... (2010.02.14. 22:49) Eladjuk vagy ne adjuk?

Utolsó kommentek

  • Ingatlan manó: Úr isten :) A sok mindentudó János. De ha helyzet van akkor fuccs a nagy dumának (2014.03.03. 23:01) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Stiel: @Xotifan: OK, persze, te a másik oldalról nézed. :) Téged nem bízlak meg, így jártál. Magamnak k... (2010.02.19. 22:16) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Stiel: @Xotifan: OK, persze, te a másik oldalról nézed. :) Én nem bízlak meg, így jártál. Magamnak kell... (2010.02.19. 22:14) Mit csinál egy ingatlanos?
  • makacs szennyeződés: csólingatlanosvagyok.szétloplak.blog.hu gratulálok. legalább ne lennél rá büszke. keress valami m... (2010.02.19. 12:55) Báncsáka ingatlanost!
  • Xotifan: @Stiel: Egy 10Mft-os ingatlannál ez 50.000 Ft., kicsit keveslem. (2010.02.19. 10:07) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Utolsó 20

Báncsáka ingatlanost!

2010.02.12. 20:46 Xotifan

Itten e: urbanista.blog.hu, kommentek (és persze máshol is). Node miért? Nem mintha újdonság lenne. A különböző, ingatlanosokkal kapcsolatos fórumokon két féle hozzászólás van: az ingatlanosoké és azoké akik utálják az ingatlanosokat.

A hozzászólások tartalmával jellemzően egyetértek, az ingatlanos szakma elismertsége a föld alatt van, ezért a normális ingatlanos ritka mint a fehér holló, hisz ki akar ilyen szégyenletes munkát végezni? Naná hogy senki akinek van más esélye is. Ettől gyenge lesz a színvonal, amitől csökken az elismertség. Ez egy öngerjesztő folyamat és semmi kedvem azt vizsgálni hogy a spirál hol kezdődött, a rossz megítélés volt-e előbb vagy a rossz ingatlanos (felteszem, az utóbbi).

Az állandóan felhántorgatott szinte mindig ugyanazok, olyan mintha mindig ugyanazok az emberek írnának más-más nick alatt. Rövid, áttekintő felsorolás:

1, "Azintarnetkorábanfeleslegesa-ttattaa-ra-ttaatttaaaaaa ésígytovább, korábban kifejtettem.

2, Információ visszatartás: Jellemzően családi házat keresők jönnek elő vele, a helyszíni megtekintés előtt szinte semmit sem tudnak még a ház elhelyezkedéséről sem. Ez egy tökéletesen helytálló érv és sajnos középtávon sem látom hogy hogyan lehetne jobban csinálni. Pontosabban látom: a kizárólagos szerződéssel hirdetett házakról minden információt közzé lehetne tenni és nem kéne attól tartani hogy az ügyfél nem jön el a találkozóra mert már kicsit korábban elment oda és vagy nem tetszik neki, vagy pont hogy nagyon is de az értékesítői díjat inkább megtartaná. (Volt olyan ügyfél aki az alapján vásárolt hogy melyik lakásnál tudta valahogy megkerülni az ingatlanost. Ez volt a fő - ha nem egyetlen - szempont a döntésénél.)

3, Semmi munkával rengeteg pénzt keres: Egyrészt más munkáját nehéz megítélni, tény hogy nem hasonlítható össze a kőfejtéssel, de nem csak abból áll amit a sikeres tranzakció vevője lát belőle. A pénz pedig nem az értékesítőnek megy, iroda és adók levonása után kb. 10-20% marad nála, ebből le lehet vonni a költségeket (az el nem adott lakásokhoz kapcsolódó munkának is van költsége, persze). Én nagyon kevés olyan ingatlanost láttam (értsd: 2-3) aki hosszú távon (ingatlanosnál 2-3 év) jól keresett volna.

Nos, hirtelen ez a három az az érv ami már eléggé unalmas. Nem azt mondom hogy nem igaz, de unalmas. Egyszer lesz egy kis időm mindháromra megszerkesztem az ultimate ellenérvet és nyugodtan hátradőlök. Amíg ez az idő el nem jön, legyetek kedvesek bővíteni az "ezért utáljuk az ingatlanosokat" listát!

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aronalul.blog.hu/api/trackback/id/tr531753234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arvedui 2010.02.12. 21:33:21

Sokszor kerestem építési telket társasházas projecthez, az elmúlt öt évben nem beszéltem egyetlen ingatlanossal sem aki tudta volna az általa hirdetett telek övezeti besorolását.
Magyarul lövésük sem volt, hogy mit akarnak eladni, nekem kellett az Önkormányzatokhoz rengetegszer bemenni, ez nem szolgáltatás.
Folyamatosan ex taxisokkal és buta műkörmös pics@kkal találkozom, persze nagy tisztelet a kivételnek!!

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 21:50:20

Én amelyik kerületben dolgoztam arról fent volt a kerületi szabályozási terv térképpel, néztek is nagyot az ügyfelek mikor előkerült. A kollegák is mindig tőlem kérdezgették a dolgokat:)

Arvedui 2010.02.12. 22:14:54

@Xotifan: Igen, most már fenn van a legtöbb helyen de ahhoz, hogy lekérdezd kellene tudni az ingatlan címét, azt viszont nem kapod meg az ingatlanostól az első telefonbeszélgetésnél.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 22:19:39

@Arvedui: Én ilyen esetben állandó ngatlanossal dolgoznék aki keres neked ilyen telket. Neked is jó mert nem kell vacakolni, neki meg időszakonként nagy és biztos pénz. Persze olyan értékesítőt kell választani aki normális és ért a dolgokhoz.

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.12. 22:20:58

@Arvedui: Ja, kihagytam egy szót az első válaszból, így kevésbé értelmes: tehát a laptopomon volt fent a szab.terv és a térkép és így tudtam mindig minden fontosat.

Stiel 2010.02.13. 03:46:59

A 3. ponthoz: 'más munkáját nehéz megítélni' - iiigen. Amit magánember tehet, az az, hogy ha arra kerül a sor, lebonyolít (vagy legalábbis megpróbál) egy ingatlanüzletet maga, és a tapasztalat birtokában ítél. Ez nem villanyszerelés, hogy ha rosszul próbálod, megszab az áram.

'A pénz pedig nem az értékesítőnek megy, iroda és adók levonása után kb. 10-20% marad nála'

Azt indokoltad meg éppen, hogy egy ingatlanközvetítő rendszert fenntartani drága. Teljesen egyetértek, csak a te következtetésed az, hogy elfogadod és fizetsz, az enyém pedig az, hogy csinálom magam.

> Nem azt mondom hogy nem igaz, de unalmas.
Nem édesmindegy, hogy unalmas-e? Ez nem ellenérv.

> Egyszer lesz egy kis időm mindháromra megszerkesztem az ultimate ellenérvet és nyugodtan hátradőlök.
Egyszer lesz egy kis időm, én meg megszerkesztem az ellen-ultimate-ellenérvet, és jól beposztolom! :D Viccet félretéve: az nem mondanivaló, hogy majd lesz mondanivalóm. Amikor lesz, mondd, addig hallgass. Szerintem.

Stiel 2010.02.13. 03:53:02

'de nem csak abból áll amit a sikeres tranzakció vevője lát belőle'

Miből áll még? Tényleg leírhatnád tételesen, mert erre kiváncsi vagyok. Milyen konkrét munkát végez az ingatlanos, milyen tudást használ fel hozzá, ilyesmik. Amit írsz, az alátámasztás nélkül pont olyan unalmas-érvnek(c) hat, amit te támadsz.

Stiel 2010.02.13. 17:47:06

@Xotifan: köszönöm, olvasom. Ott fogok reagálni.

Stiel 2010.02.13. 18:40:12

@Xotifan: másik kommentemre válaszolsz-e?

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.14. 12:10:34

@Stiel: Stilisztikai felvetésedre annyit hogy ízlések és pofonok. És igen, egy közvetítőhálózatot fenntartani drága, de hatékonysága miatt (nagyobb vevői kört ér el) érdemes 5-6%-ot fizetni egy hálózatnak mint 3%-ot nem fizetni egy kis irodának (mivel jóval kisebb esélye van egy egyedülálló irodának).

Egy tulajdonos természetesen még ennél is kisebb vevői kört ér el, tehát még kisebb az esélye, többet kell vele dolgoznia, viszont forintálisan csak a hirdetésekre kell fizetnie.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.02.14. 23:01:01

@Xotifan:

Az, hogy egy nagyobb hálózat nagyobb vevői kört érne el, mint egy magántulajdonos a jól megválasztott hirdetési csatornákon keresztül, ezt gyakran olvasom, csak éppen nem hiszem el.

Ez csak akkor lenne igaz, ha a potenciális vevők mind csakis ingatlanirodán keresztül keresnének. Nyilván vannak olyan országok, ahol ez így van, de Magyarország nem ilyen.

Stiel 2010.02.14. 23:23:56

Először is: amíg van olyan ember, aki nem keres neten, vagy olyan, aki nem hirdet maga neten, addig az irodáknak is van ügyfele. Csak szerintem az ilyen emberek fogynak.

Ma már a teljes kínálat elérhető neten (az irodáké is, és ez 5-10 éve még nem így volt!), tehát aki nem ott keres, az egyszerűen rosszul teszi. És neten hirdetni is tud(na) bárki - néhány fotó digitális fényképezőgéppel, rokonságból kocka gimnazista alaprajzot is készít hamar, szöveget kell írni (tömör, informatív, objektív, helyesírás-ellenőrzőt is átküldjük rajta) - és mehet fel. Nekem legalábbis ez nem okozott problémát, és bár minden bizonnyal lehet jobban is csinálni, mint én, szerintem egy bizonyos ponton túl nincs rá szükség.

Kivételek a nagyobb értékű ingatlanok, mert azok nagyon egyediek (mint a másik példában, a munkaközvetítőknél is), ott van keresnivalójuk a közvetítőknek hosszú távon is. De például egy panellakás vagy egy új építésű lakóparki lakás nem ilyen, hanem körülírható könnyen tanulható sablonokkal.

ionsrác 2010.02.17. 10:23:14

szépen összeszeded az érveket, amik alapján siman csalóknak gondolnak titeket, és pontosan úgy, ahogy minden esetben minden ingatlanos, nem válaszolsz rájuk.

:)
1. a zinternet korában ugyan milyen egyéb eszközökkel éred el a vevőt? kitrombitálod? random fecsörgöd őket a telefonkönyvől? soha nem adnak erre választ az ingatlanosok.

2. információ visszatartás: soha nem válaszolt egy ingatlanos sem, hogy miért nem az. te ráadásul nagyképűen a másik blogban ki is jelented, hogy a legtöbb hirdetés ingatlanosé, tehát ki sem lehet titeket kerülni, nem lehet a tulajt közvetlenül elérni. azaz elismered, hogy te ott állsz mindenképpen az eladó és a vevő közt megkerülhetetlenül.

3. feltűnően kerülöd (mint mindig, minden ingatlanos, ha szóbajön), hogy elmondd, hogy mi a szolgáltatás. :) nem mondod el. mi a szolgáltatás 2-3-4%-ért?
hogy az iroda lenyúlja a nagy részét a lopott, kizsarolt, kicsalt pénznek? ez ám az érv! :D

"csókolom néni, önnek most tízszeres áron vagyok kénytelen adni a krumplit, mert hazafele el fogják lopni tőlem a pénzem nagy részét."
ne röhögtess már.

szóval továbbra is titok lesz a válasz az 1., 2., 3. pontokra?

1. a interneten kívül hogy máshogy éred el a vevőt?

2. hogy vehetem fel a kapcsolatot a tulajjal, ha nincs szükségem a "szolgáltatásodra"?

3. miért kerül 1-2 óra munkád fél-egy-több millió forintba?

Xotifan · http://aronalul.blog.hu 2010.02.19. 10:04:22

@ionsrác: 1, nyomtatott hirdetési újságokban (sokkal hatékonyabb mint az internet, ha hiszed, ha nem), más lakásra jelentkező érdeklődőknek is lehet ajánlani akik lehet hogy a hirdetést nem hívták volna fel, utcai felület (iroda kirakat), továbbá az irodába bejövő ügyfelek, ezek mind-mind olyan (teszem hozzá, az internetes felületeknél nagyobb számú érdeklődőt generáló) eszközök amiket a tulajdonosok nem tudnak/szoktak használni.
2, A tulajdonos hirdetésén keresztül, már ha megtalálod. Az hogy miért nem tudod megtalálni a tulajdonos hirdetését, nem az én felelősségem, az olyan tulajdonost, aki olyan hatékonyan hirdet (megfelelő helyen, megfelelő gyakorisággal), mint egy ingatlanos, megtalálod.
3, nem 1-2 óra munka. Aki annyit dolgozik egy eladáson, nem fog látni egy vasat sem. 1-2 óra alatt a megbízást lehet felvenni a tulajnál, napi 1-2 órát rá kell szánni a hirdetésekre, különben semmit sem ér az egész.

makacs szennyeződés 2010.02.19. 12:55:57

csólingatlanosvagyok.szétloplak.blog.hu

gratulálok.
legalább ne lennél rá büszke.
keress valami munkát magadnak, lassan úgyis kénytelen leszel.
szevasz.
süti beállítások módosítása