Áron alul eladó!

A szerző ingatlanos. És leír mindent eladókról, vevőkről, bérlőkről, érdeklődőkről, ingatlanértékesítőkről, ingatlanirodákról, ingatlanokról. Eladóknak, vevőknek, bérlőknek, érdeklődőknek, ingatlanértékesítőknek. Mindent, Amit a hirdetéstől a költözésig tudni kell. Igen, lesznek hülye hirdetések! (Kollegák, a hirdetés rövid i, tessék megszokni!)

Posta

Mi a te történeted?

Rosszul jártál egy ingatlanossal? Jól jártál egy ingatlanossal? Jártál egy ingatlanossal? Van egy jó sztorid? Találtál egy idióta hirdetést? Küldd el, leközlöm! xotifan@indamail.hu

Friss topikok

  • Ingatlan manó: Úr isten :) A sok mindentudó János. De ha helyzet van akkor fuccs a nagy dumának (2014.03.03. 23:01) Mit csinál egy ingatlanos?
  • makacs szennyeződés: csólingatlanosvagyok.szétloplak.blog.hu gratulálok. legalább ne lennél rá büszke. keress valami m... (2010.02.19. 12:55) Báncsáka ingatlanost!
  • Stiel: Ne csak a négyzetméternél legyünk őszinték. A lakás állapotánál ez nehéz, mivel némileg szubjektí... (2010.02.15. 00:20) Mennyitért lehet eladni? - Megnyílik a tudástár!
  • Stiel: Én azt látom a környezetemben (és ebből arra következtetek, hogy arrafelé megy a világ úgy általáb... (2010.02.14. 23:51) Van haszna a szakmámnak?
  • Stiel: Mennyi pénzed van az újra összesen? Ehhez tudni kell meglehetős pontossággal, hogy mennyiért lehet... (2010.02.14. 22:49) Eladjuk vagy ne adjuk?

Utolsó kommentek

  • Ingatlan manó: Úr isten :) A sok mindentudó János. De ha helyzet van akkor fuccs a nagy dumának (2014.03.03. 23:01) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Stiel: @Xotifan: OK, persze, te a másik oldalról nézed. :) Téged nem bízlak meg, így jártál. Magamnak k... (2010.02.19. 22:16) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Stiel: @Xotifan: OK, persze, te a másik oldalról nézed. :) Én nem bízlak meg, így jártál. Magamnak kell... (2010.02.19. 22:14) Mit csinál egy ingatlanos?
  • makacs szennyeződés: csólingatlanosvagyok.szétloplak.blog.hu gratulálok. legalább ne lennél rá büszke. keress valami m... (2010.02.19. 12:55) Báncsáka ingatlanost!
  • Xotifan: @Stiel: Egy 10Mft-os ingatlannál ez 50.000 Ft., kicsit keveslem. (2010.02.19. 10:07) Mit csinál egy ingatlanos?
  • Utolsó 20

Válság

2008.10.18. 21:33 Xotifan

Baj van, ugye, azt mondják. Talán jár erre pár ingatlantulajdonos, költöznének, miegymás. Lássuk, milyen hatásai lehetnek lakás adás-vételkor a folyamatok az átlagemberre. Induljunk ki abból hogy van egy piac. Kereslet, kínálat. Volt már róla szó hogy eddig hogyan alakultak a lakásárak mifelénk. Akkor még nem tudtam hogy mi lesz pár hét múlva. Ugye ez a dolog nagyrészt annak köszönhető hogy bitang hitelezés folyt a vízen túl. Kis hazánkban 70% fölé nem nagyon ment (múlt hétig, azóta még kevesebb) a banki finanszírozás, magyarán 30% önrésszel rendelkezni kellett ha saját nevünkön akartuk tudni az ingatlant (lízing máshogy működik). Valamikor tavasszal-nyáron hallottam először hogy odaát nem 70, nem is 80, hanem egyenesen 110% a maximális finanszírozás. Ráböksz egy ingatlanra, tied lesz, plusz cash-t is kapsz. És persze fizeted a részleteket. 20-30 évig. Miért ér meg egy banknak 110 Ft hitelt adni valamire, ha biztosítékként csak 100 Ft áll a másik oldalon? A válasz egyrészt a futamidőben, másrészt az évszázad egyik méretes fazsságában rejlik. A nyakkendős urak ránéztek a számokra és azt látták hogy hogy az ingatlanok ára rövid- közép- és hosszútávon konstans nő. Magyarán a fedezet rövid időn belül utoléri a hitelt. Csaképp közbejött az hogy mégse.

Mégse nő folyamatosan. Sőt. Az odaáti gazdaság picit megtorpant, az ingatlanok értéke pedig stagnált. És ez épp elég volt ahhoz hogy az egész rendszer megfulladjon. Merthogy közben ezeknek a jelzálogoknak volt egy másodlagos piaca, bankok, befektetők értékpapírosították (vagy mi, annyira nem értek hozzá) ezeket a hiteleket és adták-vették egymás közt. No, ezek a papírok elértéktelenedtek (és ilyen papírokat vesz most Odaáti Egyesült Államok kormánya 700 csillió dollárért, ha jól értettem a szakértőt a Daily Reportban. (Comedy Central. Nézzétek. Sokat lehet belőle tanulni.))

No, lényeg hogy gáz van. A bankok most nem szórják a pénzt. Mostanában a betéteket inkább reklámozzák mint a hiteleket. És a hitelfeltételek durvulnak. Először picit, aztán szépen lassan nagyon. Mondjuk egy 50%-os önrészt követelő, forintalapú hitel nem olyan vidám mint egy 30%-kal vihető CHF-es. Ugye. Több önrész kell és a törlesztőrészlet is magasabb. Jó, mi? Akkor most mi lesz, nemzethalál? Nem éppen. Piac van. Ez lesz:

Fiatal egyedülálló arcok kilépnek a játékból. Anyunak 3 Millája még csak-csak volt,  annyit tudott volna adni fiacskájának az önrészre. 5 már nem lesz. A pici fiúnak volt havi 50-60eFt pluszjövedelme amit ingatlanra szánt, abból futotta volna 7MFt törlesztésre. CHF-alapon. Forintalapon ez 4-5 millióra elég. Így marad az albérlet, ami viszont ócsó. (még, aztán a mostani piaci folyamatokkal az is megdrágul, ebbe most ne menjünk bele). Tehát kevesebb lesz a vevő. És akkor mi lesz? Hát az hogy csökkennek az árak. És vajon meddig? Hát, (szerintem, de nekem mindig igazam van) addig, amíg anyu 3 millája elég nem lesz. Amíg az elvesztett vásárlók vissza nem tudnak térni a piacra (vagy helyettük mások). Ők pedig akkor fognak viszatérni ha a 3MFt önrész + havi 50eFt ismét elég lesz egy ugyanolyan ingatlan megvásárlására. Tehát mikor egy, két hete még 10MFt-ot érő ingatlan kb. 6-7MFt-ért vihető lesz.

Lehet erről táblázatot csinálni, én nem fogok. Lustaság fél egészség. Aki épp ingatlaneladásban van (vagy tervez), figyelje a híreket. A bankosakat. Amikor a bankok növelik az önrészt, olyankor csökkentik a használt lakások árait. Szignifikánsan. CHF/EUR kontra HUF kérdés ugyanez. Látták a fenti példát. Számolgassanak. De csak ha szeretnek aggódni. Merthogy egy átlag álompolgár miért adja el a lakását? Mert mást szeretne venni helyette. És azt fogja látni hogy az eladó lakását egyre kevesebb és kevesebbért sem tudja eladni. Dőljön hátra, nyugodjon meg. Semmi baj van. Amit meg szeretne venni, annak is le fog esni az ára;)

Akik buknak a dolgon azok a spekulációs célokkal ingatlant birtoklók. Mindenki döntse el hogy őket sajnálni akarja-e, én ezzel úgy vagyok hogy az ő tőrténetüklis szomorú, de több pénzük van mint nekem, az ilyenekért meg csakazért sem hullajtok könnyeket.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aronalul.blog.hu/api/trackback/id/tr28720693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása